sâmbătă, 6 august 2011

Make It or Break It

Furtunile pe care le anticipam ca vor veni in toamna, au izbucnit si bantuie continentele facand ravagii pe pietele financiare!
Pe toate bursele de actiuni din lume scaderile au atins procente alarmante, aproape de cele din 2008, aurul a facut noi maxime (lumea iese din actiuni si intra pe aur), petrolul noi minime (lumea nu mai consuma la fel de mult), bondurile americane fac maxime,  pana si ECB a anuntat ca vrea sa cumpere, americanii s-au inteles la limita asupra cresterii plafonului datoriei publice (un paleativ ce nu are sansa sa reziste), Italiei si Spaniei li se cer dobanzi aproape de limita sustenabila pentru bondurile suverane pe care le emit (deh sunt din PIIGS), dobanda ceruta de investitori pentru a cumpara bondurile Frantei a depasit cu mult pe cea a Germaniei (deh, contagiunea),  bancile nationale ale Elvetiei si Japoniei au intervenit la disperare pe pietele monetare vanzadu-si valutele pentru a le stopa aprecierea (nu au reusit), dolarul, francul elvetian si yenul japonez fiind cumparate masiv de investitorii panicati ce ieseau de pe actiuni si nu aveau in ce sa-si investeasca fondurile.
Vineri s-a publicat NFP pe luna iulie (Non Farm Payroll = numarul de slujbe create in SUA cu exceptia agriculturii) care a iesit mult mai bine decat se astepta. In acelasi timp ECB a anuntat ca va cumpara bonduri spaniole si italiene. Doua vesti care pe moment au stavilit degringolada de pe pietele de actiuni si au depreciat USD pe toate perechile valutare. Doar pe moment insa! La cateva ore dupa inchiderea pietelor, agentia de rating Standard & Poors a micsorat ratingul SUA de la AAA la AA+, ceva ce nu s-a mai intamplat din 1917! Ce va incepe de Luni 8 August 2011 pe pietele financiare doar Dumnezeu stie!!! Este posibil sa asistam la o crestere masiva a USD si la caderea tuturor burselor de actiuni. Pare paradoxal insa dolarul va putea sa actioneze ca si in 2008 ca moneda de refugiu pentru ca marea majoritate a marfurilor la burse este cotata in dolari iar iesirea investitorilor de pe actiuni va duce la masive cumparari de marfuri (care necesita dolari ) ce vor duce la aprecieri ale preturilor in special la metale si alimente (grau, porumb, soia, cafea, etc.)
Din ce in ce mai multa lume incepe sa se uite chioras la banci si la firmele de investitii pe care le considera vinovate de criza declansata in 2008,  care se sopteste ca a fost indusa artificial si care a scapat apoi de sub control, deversand in criza datoriilor suverane, ce va deversa in criza alimentelor, ce va deversa in ......
In Grecia bancile nu mai fac depozite ci depoziteaza bani in subsoluri, populatia inchiriind de la banci cutii metalice in care depune fizic banii scosi din conturi.
Inca nu s-au vazut asalturi asupra bancilor insa in era tranzactiilor online, este greu de estimate care este nivelul retragerilor si mai ales cat vor mai rezista bancile la retrageri masive!
Au inceput sa apara zvonuri si  previziuni apocaliptice : Japonia va cere G7 discutii asupra monezilor, dolarul se va intari mult peste paritate cu euro, pietele de actiuni vor scade dincolo de minimul atins in 2009, pretul alimentelor se va tripla in urmatorii doi ani, etc.
Pentru multe din ele, nu poti spune ca nu exista si un oarecare fundament si chiar posibilitatea implinirii.
Ceea ce este din ce in ce mai evident este ca liderii mondiali nu au raspunsuri la cele ce se intampla si oamenii, lumea,  populatia, a inceput sa se dumireasca de acest lucru.
Si Romania? Ce face Romania? Nimic !! Situatia imi aduce aminte  de umoristul Shalom Aleichem al carui erou spunea conclusiv cand toate se prabuseau in jurul lui : “si noi la mijloc”.
Intr-adevar noi suntem la mijloc si dupa ce s-a spus ca am iesit din recesiune, probabil se va spune (ca in 2008) ca ce se intampla nu ne poate atinge, iar cand ce se va intampla ne va strivi, vor conduce altii care vor da vina pe cei dinainte. Cum ar putea sa se protejeze omul normal, cu posibilitati finaciare normale, contra unui viitor economic incert ? Investind in valori sigure si imuabile : aur si argint. 
Analizand situatia metalelor pretioase si in special a argintului, se poate spune ca in cazul unei aprecieri generale a dolarului pretul aurului si al argintului vor scade masiv. Intrebarea care se pune insa este : in ce moneda veti cumpara Dvs. aurul sau argintul? Daca veti cumpara in dolari atunci ar putea fi o problema dar nici atunci chiar, dar daca veti cumpara in lei sau euro cred ca sunteti la adapost  pentru ca paritatea leu/dolar euro/dolar  va compensa scaderea pretului lasand insa neatinsa protectia impotriva inflatiei.
Consider ca argintul ramane in continuare o investitie sigura, bijuteriile de argint fiind singura optiune usor acesibila si viabila.
Sper in continuare sa ma insel in privinta viscolului ce va bantui prin mioritica noastra patrie, insa cred ca voi incepe sa-mi fac in vara asta sanie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu